Wat zijn functionele buikklachten – Huisartsenpraktijk Kolthoff gevestigd in MC Buitenhove – Leeuwarden
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Kolthoff gevestigd in MC Buitenhove
J.H. Knoopstraat 6b 8933 GS
Leeuwarden

Terug naar overzicht

Wat zijn functionele buikklachten

In Nederland hebben ongeveer 150.000 kinderen en jongeren last van langdurige buikklachten. De meesten hebben last van functionele buikpijn of prikkelbare darm syndroom. Functionele buikpijn is buikpijn zonder dat je zieke darmen of buik hebt. Bij prikkelbare darm syndroom zijn buik en darmen ook niet ziek, maar heb je naast buikpijn, ook problemen met de ontlasting. Beiden kunnen erg vervelend zijn.

Vaak zorgen functionele buikklachten er voor dat iemand minder lekker in z’n vel zit, minder vaak naar school gaat en slaapproblemen en sombere gevoelens heeft of angstig is. Ouders kunnen niet helpen, en voelen zich daardoor ook niet lekker. Ze kunnen bezorgd zijn dat er misschien iets ergs aan de hand is. Daarom is het belangrijk dat er iets aan de buikpijn en klachten wordt gedaan. Zelfhypnose kan hier bij helpen.

De huisarts stelt vast dat er sprake is van functionele buikpijn of prikkelbare darm syndroom. De huisarts zal jou en je ouders dan uitleg geven wat er aan de hand is, en wat je wel kan doen, of beter kan vermijden. Kijk voor meer informatie over functionele buikpijn op Kind en Ziek.

Een mogelijke nieuwe behandeling voor functionele buikpijn en prikkelbare darm syndroom is medische hypnose. Makkelijk gezegd is medische hypnose een soort hypnose die je zelf kan doen en die niks anders zijn dan luisteroefeningen.

Eerder onderzoek naar zelfhypnose bij kinderen is alleen gedaan bij kinderen en jongeren in het ziekenhuis, maar nog niet bij kinderen en jongeren in de huisartsenpraktijk. Daarom willen we nu onderzoeken of zelfhypnose ook de buikpijn kan verminderen bij kinderen en jongeren die bij de huisarts komen. Als de huisarts zelfhypnose inzet is de buikpijn misschien sneller verholpen en is er geen verwijzing naar het ziekenhuis nodig.

Alle kinderen tussen 7 en 17 jaar met functionele buikpijn of prikkelbaredarmsyndroom die niet in het ziekenhuis worden behandeld kunnen meedoen. In totaal zoeken we 200 kinderen en jongeren voor dit onderzoek. We vragen de deelnemers om naar hun huisarts te gaan om een checklist te laten invullen. Meedoen aan dit onderzoek duurt 1 jaar.

 Aanmelden kan via: https://info.zelfhy.nl/aanmelden

Publicatiedatum: 23-05-2023